donderdag 2 mei 2013

De basis


Mijn eigen koning worden II

 

Na de aftrap van gisteren vond ik het vandaag opeens wel een heel ambitieus plan, elke dag iets schrijven over 'mijn eigen koning worden'...Maar, bedacht ik me toen, om iets te leren moet je zo vaak mogelijk oefenen. Sterker nog, ik heb uit verschillende richtingen gehoord dat het 4 tot 6 weken duurt voordat iets in je gewoontelichaam komt. Dus aan de bak!

En om mezelf niet meteen een hoog doel te stellen, vond ik het voor vandaag ook prima om meteen daad bij het woord te voegen en uit te gaan zoeken hoe ik een blog maak. De basis is ook heel belangrijk, dat vergeet ik nog wel eens, in mijn ongeduld naar resultaat. En die basis is vaak niet zichtbaar, op het eerste gezicht. Een mooie mix dus om een basis te maken die ook zichtbaar is, haha, met behulp van blogger.com. Binnen no time -ook fijn voor mij en voor mijn gezin- had ik alles uitgezocht en stond mijn eerste blog online, yes! Dat gaf energie!

Eigenlijk vond ik dit alles al voldoende leerstof voor mijn koningsblog van vandaag, maar ik kreeg er nog een mooi toetje bij. Ik had gereageerd op een tweet over de mooie film 'as it is in heaven' en kreeg als reactie de tip over een boekje dat dieper op de film ingaat; "Geen ellenlange analyses, of diepgaande beschrijvingen. Laat de film en de rake, korte beschrijvingen van de auteur hun werk doen. Durf eens net iets verder te kijken dan je vaste patronen. Maak kennis met de personages uit de film, die allemaal een stukje van jezelf vertegenwoordigen en luister nu eens echt naar je zelf."
Kijk, die kwam goed binnen, nu gaan we goed op pad!

Het koning worden heeft voor mij te maken met het ontdekken wie ik ben, welke talenten ik meebreng, wat ik te leren heb op deze wereld in dit lichaam en wat ik daarmee kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze zelfde wereld.
Veel praten, snel een mening hebben, dat zijn talenten die volop aangemoedigd worden in onze maatschappij. We vergeten echter vaak dat het nog belangrijker is om goed te luisteren....naar anderen, maar vooral ook naar onszelf, naar mijzelf dus. Goed beschouwd is dat ook de basis voor het koningschap! Zo is het kringetje voor vandaag mooi rond. En een mooie opdracht om de komende tijd meer aandacht aan het luisteren naar mezelf (en natuurlijk ook naar anderen) te geven.

Koning worden, de aftrap


Mijn eigen koning worden


Vandaag op Twitter gelezen over een toespraak van Ghandi dat onze grootsheid niet zit in het veranderen van de wereld maar in het veranderen van onszelf.
Ik moest meteen denken aan het initiatief van Manfred van Doorn over een briefing voor de koningeen oproep aan WA om waarlijk koning te worden en tegelijk een oproep voor het hele volk in mijn beleving, om koning over onszelf te worden.

Dit is een proces, en opeens wist ik hoe ik het ga aanpakken: vanaf vandaag, de dag dat WA is gekroond als koning, ga ik elke dag een stukje tekst schrijven dat refereert aan het onderwerp 'koning worden'.

Als inspiratie pak ik alles wat op een dag voorbij komt, van de dagelijkse routine met het gezin, werk, tot aan de intuïtieve momenten en inzichten van bovenaf.
Mijn doel is dit een jaar, 365 dagen, te doen, en zo dichter bij mijzelf te komen. Een tweede doel is om anderen er deelgenoot van te maken, voor wie dat wil, door er een weblog van te gaan maken. Zo hoop ik anderen te inspireren, zoals ikzelf ook door anderen ben geïnspireerd; een continu proces, los van tijd en plaats.
Dit was de aftrap!