zaterdag 20 juli 2013

De kunst van het plannen

Mijn eigen koning worden LIII.


Na een paar heerlijke warme zomerse dagen, was het vandaag even wat koeler, en gedurende het eerste deel van de dag ook bewolkt. Alsof het weer ons even een adempauze gunde. Prima moment om even goed het huis door laten tochten om het weer wat koeler te krijgen. En ook prima weer om te stofzuigen en op te ruimen. Met die hitte kost dat anders behoorlijk wat meer moeite en in elk geval meer vochtverlies.

En naast al die huishoudelijke taken waren er nog een aantal geplande klussen, die we even vandaag dachten te klaren. Het begon goed vanmorgen, doordat we redelijk op tijd opstonden en al voor de koffie aan de slag waren. Echter, vanavond bleek, dat we toch niet alle geplande acties hadden volbracht. We zijn weer eens in een bekende valkuil gestapt: het juist inschatten van de benodigde tijd...We hanteren altijd al de formule: benodigde tijd = geschatte tijd x 2. Maar nu lees ik in het klusboek voor Dummies zelfs dat onze gulden regel moet worden geindexeerd: schat de benodigde tijd in en vermenigvuldig dat met een factor DRIE.

Waar die extra tijd in zit? Nou, als je bijvoorbeeld in een winkel in Cuijk met een hele lading spullen bij de kassa staat en je blijkt je portemonnee vergeten te zijn, zodat je nog een keertje extra de mooie groene route naar huis en weer terug naar de winkel mag rijden...Of als je inschat dat het verven van een bakstenen muur in een paar uurtjes gedaan is, terwijl blijkt dat er toch meer richeltjes zijn dan je dacht, en de muur toch wel heel dorstig is. Dan blijkt het op een gegeven moment opeens te donker te zijn om nog te zien waar je aan het verven bent. 
Tja, soms zit het mee, en soms zit het tegen! Over formules gesproken: de dorst van de schilder vertoont een direct evenredig verband met het aantal geschilderde vierkante meters. Gelukkig is er morgen weer een dag, om het geleerde in praktijk te gaan brengen ;-)

Het slechte nieuws: de tijd vliegt. Het goede nieuws: jij bent de piloot. (M. Atlshuler)