vrijdag 12 juli 2013

Voor Annemarie

Mijn eigen koning worden L.


Lieve Annemarie,
Vanmiddag fietsten we van het strand bij Heemskerk door de duinen terug naar de camping, 5 kilometer met een heerlijke zomerzon aan de lucht, die al een beetje als avond begon aan te voelen. En opeens was je daar in mijn gedachten, in mijn bewustzijn, en ik nam je mee op mijn bagagedrager om je mee te laten genieten van die mooie fietstocht. Voor Annemarie.
Ik liet je de afwisseling zien van het duinlandschap om ons heen, soms met dichte bossages, dan weer een verrassend doorkijkje naar een zinderend duinweidje. Voor Annemarie.
Ik vertelde je over de heerlijke zomerse etherische geuren, die de planten om ons heen ons toewuifden. Voor Annemarie.
Je kwam op mijn schouder zitten en hielp me mee vooruit te komen over het volgende hellinkje. Daarna vroeg ik of je ook zo verwonderd was over al die frêle ogende, maar toch sterke duinrozen, die overal tussendoor bloeiden. Voor Annemarie.
En dan die fiere gele bloempjes, die precies hun kopjes in de al lager staande zon koesterden. Voor Annemarie.
Ik vroeg je of je je kon herinneren hoe de zilte zeewind voelt, zoals die langs mijn huid streek tijdens het fietsen. En ik zag je voor me, zoals ik me je herinner: frisse blozende vrouw, met een lach op je gezicht. Je antwoordde dat je je dat herinnerde en dat je die zintuigelijke ervaringen nu niet meer nodig hebt.
We waren allebei even een tijdje stil en ik fietste verder, mijn wielen op de harde ondergrond rolden voort terwijl ik gestaag doortrapte. We zagen schapen langs de weg, met mooie gebogen horens op hun kop, die door stekelig struikgewas de sappigste grasjes wisten te vinden. Van Annemarie voor mij.
Voor me zag ik mijn man en onze drie kinderen, ik zag ze door jouw ogen en een grote blijdschap vervulde me. Jij bent ook zo blij met jouw man en lieve dochtertjes.
Soms is het zo vanzelfsprekend dat je bijna zou vergeten hoe bijzonder het leven is. Laten we ons dat vooral vaker beseffen, want soms duurt een leven korter dan je dacht. Van Annemarie voor mij.
Overmorgen komen al jouw geliefden en naasten bij elkaar om jou te herinneren en jouw aardse omhulling, jouw tempel, naar een laatste rustplaats te begeleiden. En jij Annemarie, jij zal aanwezig zijn vanuit het licht, in alle harten. Laten we onze harten vooral openen voor dat mooie licht en haar voor altijd met ons meedragen. Van Annemarie voor ons.