woensdag 15 mei 2013

De chemie van het samenwerken

Mijn eigen koning worden XV.


Een mooi beeld: toen ik vanmorgen naar mijn werk fietste zag ik een groepje van ongeveer zeven mannen met fluorescerend oranje hesjes op een kluitje bij elkaar staan op een stuk aarde, voetje voor voetje de grond aan het aanstampend. Er langs fietsend zag ik aan het ritmische patroon dat zichtbaar was, dat ze al een heel stuk hadden aangestampt.

Opeens moest ik toen denken aan het besef dat me opeens 'overspoelde' toen ik een jaar of 9 zal zijn geweest: wauw, de hele wereld om mij heen is opgebouwd door mensen! Mensen hebben dit SAMEN voor elkaar gekregen, ook al lijkt het bijna onmogelijk. Af en toe komt dat besef weer naar boven, zoals vanmorgen. Wie schetst mijn verbazing toen ik vanavond toevallig het Eurovisie Songfestival zag (ik luister graag naar Anouk, maar vond haar 'Birds' nou niet echt een Songfestivalliedje, dus ik was niet van plan te kijken dit jaar). En wat is het thema dit jaar: We are one!! Het ultieme samen zijn!

Het is zo mooi te zien hoe de optelsom van één plus één niet twee, maar drie, vier of nog meer wordt, op het moment dat er echte samenwerking plaats vindt. Dat heet synergie, zo'n prachtig woord. Tegenwoordig hoor je ook het woord co-creatie en synchroniciteit, dat laatste uit het gelijknamige inspirerende boek van Joseph Jaworski ( wat verder wordt uitgediept in zijn laatste boek 'Source' -oorsprong). Het komt er op neer dat als je echt vanuit je eigen (oorspronkelijke) kracht met andere mensen samenwerkt, er dan een bijzondere chemie ontstaat, die er voor zorgt dat het geen optelsom van bijdragen wordt, maar meer een vermenigvuldiging; een exotherme reactie, in chemische terminologie; er komt letterlijk warmte, energie, vrij.

Dat voelt heel anders dan wanneer mensen samenwerken of samenleven met continue wrijving; dan ontstaat er weliswaar ook warmte, maar dat slurpt meer energie, dan dat het oplevert. Dat merk je meteen, dat is niet prettig. Die hitte stijgt ook meer op naar je hoofd, dan dat het je hele lichaam, je hele wezen verwarmt, zoals dat bij synergie gebeurt. De hamvraag is natuurlijk hoe deze synergie te bereiken, want dat lukt je niet alleen!

Een aantal jaren terug heb ik eens een hele tijd naar een mierenhoop staan kijken, met groeiende verbazing en verwondering. Deze op het oog nietige diertjes doen ons eigenlijk voor hoe dat moet; iedere mier heeft zijn eigen taak en samen bouwen ze stug door aan een immens bouwwerk. Ze laten zich niet ontmoedigen door tegenslag (een omgevallen boom die hun pad kruist bijvoorbeeld); stukje voor stukje bouwen ze door, het einddoel zit hen waarschijnlijk gewoon in de genen, als instinct. Wij mensen zijn gezegend met een krachtig beeldend vermogen en een wil, waarmee we ons op onze doelen kunnen focussen. Maar hoe moeilijk is het om in verbinding met onszelf en anderen, gefocust te blijven, in deze wereld met talloze afleidingsmogelijkheden...! Toch is dat volgens mij de basis van het samenwerken en samenleven; de moeite van het proberen waard!