zondag 15 juni 2014

Duizend zaadjes



Mijn eigen koning worden, deel 81.

Voor de lezers van mijn blog, die zich hebben afgevraagd waar mijn blogs bleven, de afgelopen tijd: dat heb ik mezelf ook afgevraagd. Inspiratie genoeg, geen probleem. Een belangrijke reden voor deze radiostilte, was mijn voornemen, ruim een jaar geleden, om een jaar lang te bloggen over het onderwerp ‘mijn eigen koning worden’. Dat jaar is inmiddels voorbij en ik vroeg me af wat dat dan betekende. Het onderwerp is namelijk nog lang niet uitgeput, en dat wist ik natuurlijk ook toen ik er aan begon. Ik houd er van om dingen af te ronden, maar de innerlijke drive om te schrijven is er (natuurlijk) ook nog steeds. Dus dat werd zoeken naar een goede ‘middenweg’.

Vandaag kwam ik op meerdere momenten in aanraking met dit thema, de middenweg, en viel het me op in hoeveel situaties deze worsteling van toepassing is: je wilt je kinderen beschermen, maar niet als een kloek er boven op zitten. Je wilt ergens PR voor maken, maar je boodschap niet door iemands strot duwen. Enzovoort. Het kwartje viel op zijn plek, toen ik aan iemand vertelde hoe het mij vergaat als ik weer eens enthousiast aan het zaaien ga in het voorjaar. Ik kom dan thuis met verschillende zakjes met zaadjes, van bloemen, van kruiden, van groente. Als ik dan ga bedenken waar die dan moeten gaan groeien en bloeien, dan loop ik altijd tegen het probleem op dat mijn oog groter is dan onze tuin. Maar dat probleem negeer ik, en ik ga vrolijk aan de slag met voorzaaien in allerlei bakjes. Met enthousiasme volg ik het kiemproces (ik ben echt zo blij als een kind als ik de eerste groene kopjes boven de aarde zie) en verzorg ik de plantjes tot ze te groot worden voor het bakje waar ze elkaar dan inmiddels in verdringen.

In mijn enthousiasme zaai ik namelijk meestal te veel; je weet immers nooit of alles opkomt…Na jaren ervaring zou ik moeten weten dat er altijd meer opkomt dan ik denk. En dan komt er dus het moment van spenen: je plant de sterkste plantjes uit op de plek waar ze mogen uitgroeien tot een volwassen plant. Ik geef iedereen graag een kans, met als gevolg dat ik probeer alle plantjes over te zetten, en er dan achter kom, dat er maar plek is voor een tiende van mijn zaailingen. Ik heb jaren terug eens geprobeerd om alle gekiemde tomatenplanten te verdelen over 6 grote plantenbakken. Heel veel werk, er moest van alles gestut en gediefd worden. Na weken ploeteren bleek, dat de geweldige oogst bestond uit 3 minitomaatjes… 

De les die ik hieruit had kunnen leren, is dat je in het leven keuzes moet maken: je kunt meer dingen niet doen dan je wel kunt doen. Maar door te kiezen, kun je je ergens mee verbinden, het aandacht geven, het laten groeien. Net zoals dat geldt voor de (sterkste) kiempjes dus. Wat betekent dit nu voor mij met betrekking tot mijn blogs?  Ik schrijf ze met name voor mijzelf, om mijn aandacht te focussen. Tegelijkertijd zou ik anderen graag willen laten zien, dat de ‘beste zaadjes’ vaak heel dicht bij je liggen; je hoeft echt geen ingewikkelde boeken te lezen of dure cursussen te volgen om jezelf te ontwikkelen. Sterker nog: je krijgt voorgeschoteld wat je nodig hebt, is mijn stellige overtuiging. Dus ik ga de meest sprekende blogs uitzoeken en die ga ik bundelen. En verder blijf ik gewoon lekker schrijven, al dan niet frequent. Het is net als met de natuur: je kunt nooit helemaal voorspellen waar en wanneer precies volgend jaar de paardenbloemen, de vergeet-mij-nietjes of de klaprozen opkomen.

Foto: eigen collectie