woensdag 26 juni 2013

Vandaag is een kado

Mijn eigen koning worden XLVI.


Het komt niet vaak voor dat ik een hele dag voor mezelf heb, en die helemaal naar believen kan invullen. Vandaag was zo'n dag. Het grappige was, dat ik dit al een hele tijd wist, en dat ik ook al een afspraak had gemaakt met een vriendin, maar dat de rest van de dag tot vlak ervoor nog niet was ingevuld. En dat is helemaal niet des Marjoleins. Maar kennelijk moest het zo zijn, zodat ik op het laatste moment nog de kans kreeg het naar wens aan te passen.

Terwijl ik dit schrijf, bevind ik mij ver van mijn natuurlijke habitat, onder de rook van Amsterdam, in een prachtig natuurgebied bij 's-Graveland. Een orkest van vogeltjes om mij heen, subtiel aangevuld met het geruis van bladeren, soms een paar stemmen in de verte, en het monotone geluid van een tractor op de achtergrond. Meer heb ik op dit moment niet nodig, heerlijk.

Al is het maar heel af en toe, maar wat is het gezond om af en toe even te kunnen uitademen, even in de spreekwoordelijke helikopter te stappen om te overzien hoe het levenspad loopt en welke mogelijkheden er zijn, of er zich keuzes voordoen, door gewoon even de tijd voor jezelf te nemen. Voor mij is het altijd de kunst om me niet op te veel dingen tegelijk te willen richten, enthousiast als ik gauw ben. De workshop die ik afgelopen zaterdag bij Jan Bommerez volgde ging o.a. ook over focussen. En dat lijkt voor een persoon zoals ik een bijna onmogelijke opgave.

Totdat ik er al pratend met mijn vriendin achter kwam, dat er een verschil is tussen uiterlijk en innerlijk focussen. Zij is net als ik in veel verschillende dingen geïnteresseerd, en zou ook niet anders in het leven willen staan. Maar zij kwam erachter dat al die ogenschijnlijk verschillende interesses wel voortkomen uit één bron, in haar zelf. En dat raakte mij, dat liet het kwartje vallen.

Jan Bommerez had het erover op zoek te gaan naar 'wat voor soort boom' je bent; als je als appelboom geboren bent, heeft het geen zin om perenboom te willen zijn. Dat kost alleen maar energie en levert niets op. De focus die de appelboom heeft, is het produceren van appels, maar met deze vruchten kun je een heleboel verschillende dingen doen, zoals bijvoorbeeld appelmoes maken,  appeltaart bakken, gedroogde appelringen maken, en niet te vergeten de heerlijke appelsap. En dat alles is uit één bron afkomstig.

En dat kun je pas zien als je de vrucht in handen hebt, en door er dan bij stil te staan. Als je continu terugdenkt aan de tijd dat je klein appelboompje was, of toen je als klein appelboompje zat te smachten tot het moment dat je groot en vruchtdragend zou worden, of als je al bezig bent met het hopen dat de oogst volgend jaar beter zal zijn, mis je het mooiste moment: het Nu.

Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
That's why we call it present