zondag 2 juni 2013

Zomer op maandag

Mijn eigen koning worden XXXII.


"Dit jaar valt de zomer op maandag" twitterde iemand laatst, op een onverwacht zonnige en warme dag. Ik moest er om lachen, maar besefte me ook dat ik inderdaad mijn winterjas nog op de kapstok heb hangen, en dat dat niet komt omdat ik te lui ben om hem daar weg te halen. Gisteren was het opeens al weer 1 juni, dat klinkt al een eind richting het midden van het jaar, dus ook richting zomer. De lente moet nog bijna beginnen, als we de temperatuur als ijkpunt nemen. Gelukkig trekken de vogels en de natuur zich er niet te veel van aan, dat het weer uit de pas loopt.

Normaal gesproken kan ik er heel chagrijnig van worden, als ik uitkijk naar hogere temperaturen, die dan vervolgens achterwege blijven. En ik spreek uit ervaring, na een aantal kampeervakanties in natte en koude zomers in Frankrijk, de laatste jaren. We zouden dit jaar dan ook voor het eerst naar de Canarische eilanden gaan, in de meivakantie. Dat ging om allerlei redenen niet door, en achteraf bleek het daar in die bewuste week ook helemaal niet zo warm te zijn geweest. En wij, wij zaten te genieten in een woonkamer waar het 23 graden was, door de nieuwe houtkachel die in die week geplaatst was. En dat terwijl we van tevoren hadden bedacht dat het niet zo'n super planning was om in mei een houtkachel te kopen... Inmiddels zijn we bijna door de houtvoorraad heen die voor het komende najaar bedoeld was! "Elk nadeel hep z'n voordeel" om met een bekende filosoof te spreken.

Een ander voordeel van een relatief koud voorjaar, is dat ik nauwlettend de weersvoorspellingen in de gaten houd, om maar vooral geen warme dag te missen. Ik had namelijk dit voorjaar een aantal plannetjes voor de tuin, maar ik ben ook een 'mooiweertuinierster', dus dat vergt wat planning in de logistiek dan. Vooral niet te vroeg planten halen bijvoorbeeld, want anders staan die wekenlang te verpieteren in hun veel te kleine potjes. En daardoor ben ik me veel meer bewust van die mooie lentedagen. Schaarste maakt geliefd, geldt hier blijkbaar ook.

Als je kijkt op de social media, is het weer ook vaker onderwerp van de dag dan voorheen. Het lijkt wel of het klimaat gewoon wat extra aandacht nodig heeft. Lijkt de aandacht te verslappen? Dan zorgen we voor wat sneeuw in de Pyreneeën en een hittegolf in Lapland; easy does it! Bij mij werkt het in elk geval al: ik besteed meer aandacht aan het weer dan voorheen. En wat leuker is, ik geniet extra van de mooie dagen. Mijn volgende uitdaging is, om ook de kwaliteiten van die koudere dagen daar tussendoor meer te gaan waarderen, ook al hoort het bijna zomer te zijn en ook als de kachel niet brandt...