donderdag 20 juni 2013

Mooi weer

Mijn eigen koning worden XLIV.


Het is een raar voorjaar qua weer: ik zat gisteren in de auto terwijl ik het weerbericht hoorde, dat temperaturen aankondigde van 21 tot 35 graden...op één en dezelfde dag in Nederland!! Ik dacht even dat het aan mijn gehoor lag, maar dat was niet zo. En een check via familie in Amsterdam bevestigde dat het daar die avond lekker koel was, terwijl onze kinderen hun bed uit zweetten.

En dat terwijl ik diezelfde ochtend nog met 30 km/u op de snelweg had moeten rijden vanwege stortregens en een dikke laag water op de weg. Voor iemand zoals ik, die wel van afwisseling houdt, is dit helemaal niet erg. Je moet alleen wel even het weerbericht blijven volgen...Ik ben normaal gesproken niet zo met het weer bezig, zeker als het wat stabieler is. Dan kan ik me er weer aan storen dat het dagen bewolkt en koel is. Of na 3 dagen hitte, dan mag van mij de thermostaat daar boven ook weer omlaag. Het is ook niet gauw goed, wat dat betreft ben ik ook een echte Nederlander!

Er zitten ook leuke kanten aan al die verschillende weersomstandigheden van de laatste maanden. Zo kwam ik er deze week per ongeluk achter, hoe gezellig regen klinkt als je de achterdeur open laat staan tijdens een regenbui. Voorheen ging dat niet zonder een waterballet in de bijkeuken, maar sinds de aanwezigheid van onze veranda is dat opeens wel mogelijk. Het geeft zo'n rustgevend gevoel, dat getik op het dak, de bestrating en de planten. En de overige geluiden worden er door gedempt. Dubbel plezier dus!

En vandaag reed ik door een bos, na een lange, alles doordrenkende regenbui. Helaas was ik met de auto, anders had ik die lekkere geur die regen altijd achterlaat extra goed kunnen opsnuiven. Nu moest ik het doen met een herinnering aan die geur, maar wel met het prachtige beeld van verdampend water. Die damp hing als een mysterieuze mist boven het wegdek, waardoor het een hele andere beleving werd dan als je tijdens een plensbui door een druilerig bos rijdt. 
Voor de tuin was deze regen ook zeer welkom, nu alles zo hard aan het groeien en bloeien is. 

Door al die extremen trekt het weer wel onze aandacht, dat is duidelijk. En ik heb geleerd dat 'mooi weer' veel meer is dan 25 graden, weinig wind en een strakblauwe hemel!