zondag 23 juni 2013

Feest

Mijn eigen koning worden XLV.


Terwijl het buiten giet van de regen en de weersvoorspelling ook niet echt zonnig is, is de zomer begonnen. De tuin laat zich gelukkig niet weerhouden door een beetje regen en toont zich in zijn volle uitbundigheid; het lijkt wel of alles in bloei staat, één en al overdaad aan bloemen, kleuren en geuren om ons heen. De natuur viert zo op haar eigen manier midzomerfeest, of Sint Jansfeest. En wat doet dit met ons?

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik mee gedaan heb, na twee avonden met feesten! Het is ook hollen of stil staan wat dat betreft, dat laat zich nu eenmaal niet helemaal plannen. En dat is ook wel zo leuk :-) . Door te feesten kunnen we even helemaal los komen van onze dagelijkse patronen. Daarnaast is het een perfecte manier om onze sociale contacten te onderhouden en uit te breiden. Dit alles wordt soms nog extra gekatalyseerd door de alcohol die ook met feesten verbonden is.

Toch is het wel bijzonder om op te merken dat een midzomerfeest een heel ander gevoel oproept dan bijvoorbeeld het Kerstfeest. Net zoals Pasen weer heel anders is dan het Michaelsfeest in de herfst. Elk jaarfeest roept zo iets unieks naar boven in de feestvierders. Nu, in de zomer, ervaar ik een ultieme lokroep naar buiten, zowel letterlijk als figuurlijk. De natuur roept, maar ook de wereld om mij heen trekt aan me om me in haar te verdiepen, te verliezen bijna; het ene festival na het andere staat op de agenda, open tuinen dagen, shows, evenementen; het lijkt wel of we ons niet mogen vervelen. Het kost bijna moeite om even stil te staan.

Ook hier voel ik weer de uitdaging om het evenwicht te zoeken, niet te veel naar buiten gericht te zijn in dit geval. Wat heerlijk was het daarom om gisteren naar een workshop van Jan Bommerez te kunnen gaan. Een hele dag bezig zijn met de rode draad van het bewust worden van je eigen energie, hoe je die kunt laten stromen zodra je je beseft dat het leven zelf organiserend is en dat je kunt leren om niet meer 'dwars' te liggen. Dat het niet gaat om time-management, maar om energie-management, je eigen heelheid te herstellen. Een mooie uitspraak van Jan Bommerez gisteren is voor mij het perfecte antidotum voor de (te grote) impulsen van dit jaargetijde: wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt ontwaakt...