vrijdag 7 juni 2013

Creativitijd

Mijn eigen koning worden XXXV.


Iemand vroeg me laatst hoe ik mijn creativiteit gebruik. Mijn eerste reactie was dat ik vind dat ik dat veel te weinig gebruik; ik heb niet echt een specifiek creatief beroep en ik ben ook geen knutselaar of hobbyist. Ik loop niet met paars haar of excentrieke kleren rond en mijn huis is ook geen chaos of een verzameling van artistieke dingen. Hoezo stereotypering, vooroordelen en etiketjes plakken?!

Bij nader inzien gebruik ik mijn creativiteit dagelijks; hoe wil je anders moeder zijn van een gezin met drie kinderen, waarbij manlief en ik beiden ook nog veel energie in ons werk stoppen, gecombineerd met de nodige idealen? Het vergt heel wat creativiteit om alle wensen en agenda's op elkaar afgestemd te krijgen. Het is mij inmiddels duidelijk dat mijn creatieve uitingen niet op het kunstzinnige vlak liggen, maar meer in de ideeënwereld. Maar ondanks het grote beroep dat er dagelijks op mijn creativiteit wordt gedaan, voelt dit voor mij alsof ik dan meer mijn 'huis-tuin-en-keuken-creativiteit inzet, dan de echte ideële creativiteit.

Die laatste vorm van creativiteit zou ik best vaker willen aanboren, maar het lijkt alsof ik daar de ruimte niet voor heb in mijzelf. Het schrijven van deze blogs is al een hele aanwinst wat dat betreft; ik kan er heerlijk mijn ei in kwijt en doordat de creativiteit kan stromen, stroomt mijn energie ook. Teveel bezig zijn met routineklusjes doet het tegenovergestelde en is killing voor creativiteit. Het is dus kennelijk de kunst een goede balans te vinden tussen de tijd die ik besteed aan de dagelijkse routine en de extra 'creativitijd'.

En dat er nog een complicerende factor is, besefte ik toen ik het volgende las via Twitter:
The problem is never how to get new, innovative thoughts into your mind,
but how to get old ones out.
Every mind is a building filled with archaic furniture.
Clean out a corner of your mind and creativity will instantly fill it.


Dee Hock

Dan toch nog maar even mijn 'huis-tuin-en-keuken-creativiteit' gebruiken en een  voorjaarsschoonmaak gaan houden in mijn hoofd?!