donderdag 18 juli 2013

Klimaatbeheersing

Mijn eigen koning worden LI.


Mijn zomerreces zit er weer bijna op en dus ga ik maar weer eens warm lopen voor het schrijven van mijn -bijna- dagelijkse blogs. Dat warm lopen is snel gebeurd vermoedelijk, met deze zomerse temperaturen ;-) Van die weldadige warmte genieten we al een aantal dagen en voorlopig komt daar ook nog geen einde aan. Een echte zomer dus, heerlijk. Merkwaardig hoe snel ik daar aan gewend raak en mijn activiteiten daar moeiteloos op aan pas. En dan te bedenken dat het nog maar een paar maanden geleden was dat het 's nachts vroor...

Wat is dat toch mooi, dat de mens zich min of meer vanzelf aanpast aan de temperaturen om zich heen en dus kan dealen met verschillen van 30 graden of meer, in een relatief kort tijdsbestek. En dat terwijl we onze lichaamstemperatuur onder al die verschillende omstandigheden nauwkeurig rond de 37 graden houden. Trouwens, niet alleen onze temperatuur blijft zo netjes 'op peil'; de zuurgraad en het zoutgehalte van ons bloed bijvoorbeeld blijven ook binnen hele kleine grenzen min of meer constant, en dat is ook essentieel voor onze gezondheid. Maar de hormonen daarentegen zijn in staat hele grote schommelingen te laten zien, zonder noemenswaardige gezondheidsrisico's. Sterker nog, we floreren bij deze schommelingen: denk alleen al maar aan de vrouwelijke geslachtshormonen, die gedurende de cyclus van ongeveer een maand een mooi patroon omhoog en omlaag laten zien.

En dat alles gaat grotendeels buiten onze eigen sturing om, dat blijft een wonder voor mij. Ik zeg trouwens grotendeels, omdat steeds meer bekend wordt over 'mind over matter' effecten: de kracht van je gedachten, je gevoelens, emoties, de effecten die ze kunnen hebben op je fysieke lichaam, op de korte of lange termijn. De korte termijn is het makkelijkst aantoonbaar, denk bijvoorbeeld maar aan hoe het angstzweet je kan uitbreken als je je heel intensief iets engs voor de geest haalt. Voor de lange termijn effecten ligt dat natuurlijk veel lastiger, vanwege alle interfererende effecten van andere beinvloeders zoals roken, voeding, lichaamsbeweging etc.

Het lijkt er dus op dat hele evidente externe factoren, zoals de temperatuur, ogenschijnlijk geen effecten op ons hebben, maar dat ogenschijnlijk minieme interne factoren, zoals onze gedachten, wel degelijk hele grote effecten teweeg kunnen brengen in ons lijf. Dat is wel even iets om wat meer bij stil te gaan staan, vind ik. We doen er alles aan om ons te beschermen tegen alle (ontembare) grillen van het klimaat, van thermo-ondergoed tot sunblocks. En juist het omgaan met, het hanteren van de grillen van ons interne klimaat, dat lijken we grootschalig in de kou te laten staan. De kletspraatjes in de lift of bij de koffieautomaat gaan voorlopig nog over het weer buiten :-)

Maar er is wel degelijk een verandering gaande, als ik alleen al naar het grote aantal 'zelfhulpboeken' kijk, dat tegenwoordig overal te koop is. We worden ons steeds meer bewust van onze eigen kracht en verantwoordelijkheid met betrekking tot de controle van ons eigen ' klimaat'. En dat is geen gemakkelijke weg....Jassen aandoen, veters strikken en leren schaatsen is letterlijk kinderspel bij het meester worden van je eigen gedachten. Maar zo bijzonder om je te beseffen dat elk mens die gave heeft en dat elke stap op dit pad er eentje is.